Op (Paas)maandag 1 april organiseert het Middelheimmuseum een namiddag paaseitjes zoeken voor de allerkleinsten in de bloementuin ‘Hortiflora’ die vorig jaar werd toegevoegd aan het openluchtmuseum. Aanleiding voor deze Paasactie is de zomertentoonstelling Mijn kleine paradijs die vanaf 26 mei loopt op de ‘Hortiflora’.

Vanaf 26 mei loopt in het Middelheimmuseum de groepstentoonstelling Mijn kleine paradijs, samengesteld door Hans Op de Beeck en Sara Weyns. De zomerexpo zet de bloementuin ‘Hortiflora’ uitdrukkelijk in de kijker. Maar liefst zeven nationale en internationale kunstenaars tonen werk dat reflecteert over het thema van een klein, persoonlijk paradijs. Voor sommigen van ons blijft het een eeuwige fantasie, anderen creëren er letterlijk één in de eigen achtertuin.

In aanloop van de expo creëert het Middelheimmuseum voor de allerjongsten nu alvast een klein paradijs in deze ‘besloten’ tuin. Kinderen van 3 tot 6 jaar kunnen op (Paas)maandag 1 april van 14 tot 16 uur tussen de kunstwerken op zoek naar paaseitjes en kleine geschenkjes.

Metamorfose voor het Middelheim

Het Middelheimmuseum is voortdurend in beweging maar in 2012 onderging het museum en zijn collectie een grondige gedaanteverwisseling. Op 26 en 27 mei 2012 opende het vernieuwde Middelheimmuseum voor het publiek. De metamorfose is ingrijpend: het museumterrein werd aanzienlijk uitgebreid en de museuminfrastructuur werd gemoderniseerd. Hiervoor werkte het Middelheimmuseum samen met gastcurator Paul Robbrecht (1950, België).

Robbrecht en Daem realiseerden een halfopen paviljoen, Het Huis, dat werd ingehuldigd met een prestigieuze tentoonstelling van Thomas Schütte (1954, Duitsland). De Middelheimcollectie werd herbekeken en gerenommeerde kunstenaars als Ai Weiwei (1957, China), Roman Signer (1938, Zwitserland) en Philippe Van Snick (1946, België) maakten nieuw werk op maat van het museum. In het Braempaviljoen brachten modeontwerpers Bernhard Willhelm (1972, Duitsland) en Jutta Kraus (1972, Duitsland) een eerste selectie van internationaal belangrijke stukken uit de Middelheimcollectie die te kwetsbaar zijn om buiten opgesteld te worden.

Het openluchtmuseum organiseert nu drie tentoonstellingen per jaar. Centraal staat Het Huis maar de tentoonstellingen kunnen uitgroeien over de plantentuin of zelfs het gehele museum. De zomertentoonstelling blijft de grote publiekstrekker, maar de expo’s in voor- en najaar worden eveneens belangrijke momenten met interessante projecten van internationale hedendaagse kunstenaars. In het Braempaviljoen zullen er twee collectiepresentaties per jaar te zien zijn. Bezoekers kunnen er internationaal belangrijke stukken uit de Middelheimcollectie (her)ontdekken. Het gaat om werken die speciaal voor het Braempaviljoen werden aangekocht of die te kwetsbaar zijn om buiten opgesteld te worden.

Praktisch

Paaseitjes zoeken in het Middelheimmuseum
• Op (Paas)maandag 1 april
• Van 14 tot 16 uur
• Voor kinderen van 3 tot 6 jaar
• Gratis
Toegankelijkheid
• Middelheimmuseum
Middelheimlaan 61
2020 Antwerpen – België
Tel.: +32 (0)3 288 33 60 – Fax: +32 (0)3 288 33 99
E-mail: middelheimmuseum@stad.antwerpen.be
www.middelheimmuseum.be
• Open van dinsdag tot en met zondag
• Openingsuren:
oktober tot maart – van 10 tot 17 uur
april en september – van 10 tot 19 uur
mei en augustus – van 10 tot 20 uur
juni en juli – van 10 tot 21 uur
• Gesloten op maandag, 1 januari, 1 mei, O.L. Heer Hemelvaartsdag, 1 november en 25 december
• Uitzonderlijk open op Paasmaandag en Pinkstermaandag
• Toegang: gratis

Het Middelheimmuseum:

Het Middelheimmuseum is een unieke instelling waar het verrassende samenspel tussen kunst en natuur voor bijzondere ervaringen zorgt. Het openluchtmuseum toont moderne en hedendaagse kunst in een groene parkomgeving. Stukken van onder meer Auguste Rodin, Henry Moore, Rik Wouters, Juan Muňoz, Panamarenko, Chris Burden, Dan Graham… geven een uniek overzicht van meer dan honderd jaar beeldende kunst.

Jaarlijks nodigt het museum gerenommeerde of beloftevolle kunstenaars uit. Los van de ’white cube’ van een museumzaal gaan zij in interactie met de eindeloze mogelijkheden van de parkruimte en de bestaande collectie. Dit stimuleert hen tot nieuw werk op maat van het Middelheimmuseum. Het museum werkte al samen met o.m. Berlinde De Bruyckere, Wim Delvoye, Yoshitomo Nara, Paul McCarthy, Chris Burden, John Körmeling… In 2011 was Erwin Wurm te gast met zowel bestaand als nieuw werk.

Met jaarlijks ongeveer 250 000 bezoekers is het Middelheimmuseum een laagdrempelige toegangspoort tot de wereld van de hedendaagse beeldende kunst. Museale en recreatieve functies worden er optimaal samengebracht en moderne en hedendaagse kunst gaan er hand in hand.