In de historische loodsen van de Red Star Line rederij te Antwerpen kan het publiek vanaf 28 september 2013 kennismaken met het nieuwe Red Star Line Museum. Het belooft een belevingsgericht museum te worden waar het verhaal verteld wordt van miljoenen Europeanen die met de oceaanstomers van de Red Star Line op zoek gingen naar een nieuw leven in Amerika en Canada. Bovendien kijkt het Red Star Line Museum verder dan de geschiedenis en brengt ook verhalen over hedendaagse migratie. Vandaag maakt het nieuwe museum zijn aanbod voor groepen en scholen bekend. Vanaf 12 juni kunnen groepsrondleidingen en -wandelingen ook gereserveerd worden.

In de historische loodsen van de Red Star Line rederij opent op 28 september 2013 het Red Star Line Museum.

Met hun hele hebben en houden in enkele koffers nemen miljoenen mensen vanaf 1800 de boot van Europa naar de VS en Canada. De nieuwe wereld is het beloofde land voor wie zoekt naar geluk en een beter bestaan. De reis erheen begint voor heel veel mensen in een havenloods in Antwerpen. Tussen 1873 en 1934 brengen de oceaanstomers van de Red Star Line meer dan twee miljoen passagiers en gelukszoekers naar de overkant en terug.

Het Red Star Line Museum vertelt het verhaal van miljoenen Europeanen die alles durven achterlaten en vertrekken, op zoek naar geluk en een beter leven. De bezoekers ondernemen een spannende reis in de voetsporen van de landverhuizers. Vandaag stelt het Red Star Line Museum zijn aanbod voor groepen en scholen voor. In de rondleidingen in het museum en de groepswandelingen in de stad komt het verhaal van de landverhuizers helemaal tot leven. Er is een aanbod voor verenigingen, derde graad lager onderwijs en derde graad secundair onderwijs. Bijzondere aandacht gaat naar de studenten van de opleidingen Nederlands voor anderstaligen. Vanaf 12 juni kan het groepsaanbod ook gereserveerd worden.

Een greep uit het aanbod:

Via Antwerpen:

De rondleiding door het Red Star Line Museum brengt de bezoeker naar verschillende bestemmingen. Vanuit Warschau via Antwerpen naar Amerika, waar hopelijk een beter leven wacht. De bezoeker treedt in de voetsporen van de landverhuizers en ervaart hun enthousiasme en angst, hun spanning en onzekerheid; beleeft het afscheid en de ostakels, maar ook het avontuur, de ontdekkingen en de hoop op een nieuwe leven aan de andere kant van de oceaan. Het museum vertelt de geschiedenis van de landverhuizers aan de hand van menselijke verhalen. Het is bijna een bijna vergeten geschiedenis, die door elke bezoeker levend wordt gehouden door te luisteren en te reageren, door ze aan te vullen en te delen. Zo boekt het publiek bij het Red Star Line Museum niet alleen een tocht naar het verleden maar ook naar vandaag en de toekomst.

Type: interactieve rondleiding gebaseerd op de verhalen van landverhuizers

Duur: 90 minuten

Capaciteit: 15 personen per gids

Doelgroep: volwassenen, derde graad secundair onderwijs (aso, tso en bso)

DinskaBronska:

Aan de hand van het verhaal van een klein meisje dat haar vader achterna reist naar Amerika vertrekken leerlingen van de derde graad lager onderwijs op avontuur doorheen het museum. En dat doen ze niet alleen: jonge landverhuizers reizen met hen mee en geven tips over wat hen te wachten staat. Ze leren hoelang ze onderweg zullen zijn, wat ze moeten meenemen en achterlaten en waarom ze maar beter kunnen liegen over hun leeftijd.Bij deze zoektocht sluit ook een theatervoorstelling van het MartHa!tentatief aan.

Type: zoektocht doorheen het museum

Duur: 60 minuten

Capaciteit: 15 personen per gids

Doelgroep: derde graad lager onderwijs

Een reis voor het leven:

In het museum worden jongeren van de derde graad secundair onderwijs(aso, tso en bso) geconfronteerd met de fundamentele keuzes die migratie met zich meebrengt. Beslissingen die soms definitief zijn en die impact hebben op het hele gezin. Thema’s die ook vandaag nog relevant zijn. Daarom worden de jongeren na hun bezoek op onderzoek uitgestuurd. Het museum vraagt hen om in hun eigen omgeving te speuren naar verhalen en deze vast te leggen.

Type: interactieve rondleiding gebaseerd op verhalen over migratie vroeger en nu, met inbreng uit eigen ervaringen

Duur: 90 minuten

Capaciteit: 15 personen per gids

Doelgroep: derde graad secundair onderwijs;  aanvullend lesmateriaal op maat van tso en bso

Bestemming Antwerpen:

Antwerpen was in de tijd van de Red Star Line een plek van komen en gaan. Uit heel Oost-Europa arriveerden landverhuizers in het Centraal Station. Hun verhalen en getuigenissen dreigden te worden vergeten, het Red Star Line Museum heeft hier een stokje voor gestoken door zoveel mogelijk verhalen te verzamelen en te delen. Vandaag wonen er mensen van over heel de wereld in Antwerpen, meer dan 165 nationaliteiten in totaal. Ook hun verhalen mogen niet vergeten worden en ook naar deze verhalen gaat het museum actief op zoek. Aanvullend lesmateriaal bij deze rondleiding is op maat van opleidingen Nederlands voor Anderstaligen, richtgraad 1 en 2.

Type: interactieve rondleiding gebaseerd op verhalen over migratie vroeger en nu, met aandacht voor eigen ervaringen

Duur: 90 minuten

Capaciteit: 15 personen per gids

Doelgroep: volwassenen, derde graad secundair onderwijs (aso, tso en bso)  , aanvullend lesmateriaal op maat van NT2 richtgraad 1 en 2

Landverhuizers achterna (verhalen van de Red Star Line in de stad):

Antwerpen en de Red Star Line zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Miljoenen landverhuizers zijn in Antwerpen gearriveerd en vertrokken en dat heeft zijn sporen nagelaten in de stad. Vaak zijn die sporen onopvallend, maar verbergen ze een groot verhaal. Wandelaars kruipen hier in de huid van een immigrant en worden door heen Antwerpen geleid, naar de vertrekplaats van de Red Star Line, het begin van een beter leven.

Duur: ongeveer 3 uur

Vertrekpunt: Centraal Station aan Balie Antwerpen Toerisme & Congres

Aankomst: Rijnkaai

Doelgroep: volwassenen, derde graad secundair onderwijs (aso, tso en bso)

Voor individuele wandelaars is er ook een digitale versie beschikbaar

Meer informatie en reservering:

Reservering voor groepsbezoeken vanaf 12 juni 2013

Antwerpen Toerisme & Congres

Grote Markt 13

2000 Antwerpen

Tel.: 03 232 01 03

visit@stad.antwerpen.be

Telefonisch bereikbaar van maandag tot vrijdag van 9 tot 17.50 uur

Balies geopend van maandag tot zaterdag van 9 tot 17.45 uur,

zon- en feestdagen van 9 tot 16.45 uur

Wandelingen en rondleidingen:

  • Reserveren verplicht voor groepen, met of zonder gids
  • Bezoeken met gids: telefonisch bestellen vanaf 12 juni 2013
  • Bezoeken zonder gids: bestellen vanaf 25 augustus 2013 online via www.redstarline.be of aan de balies van Antwerpen Toerisme & Congres
  • Groepsbezoeken en rondleidingen op weekdagen (behalve maandag): vanaf 1 oktober 2013
  • Groepsbezoeken en rondleidingen op zaterdag of zondag: vanaf 1 november 2013
  • Geen rondleidingen op de laatste woensdag van de maand
  • Stadswandelingen: vanaf 1 oktober 2013

Aanvullend lesmateriaal: beschikbaar vanaf 27 september 2013

Meer informatie over ticketprijzen, reservering en openingsuren op de website www.redstarline.be

Red Star Line Museum

Montevideostraat 3
2000 Antwerpen

www.redstarline.be

http://professionals.redstarline.org (in het Engels)

Open vanaf 28 september 2013